Om Mosjøen

Mosjøen, Helgelands eldste by, er en trivelig småby med høy sjarmfaktor og behagelig atmosfære.

Mosjøen er et naturlig knutepunkt og kommunikasjonssentrum på Helgeland. E6 samt jernbane går gjennom byen, og Mosjøen lufthavn ligger like utenfor sentrum. Busser til og fra øvrige byer på Helgeland korresponderer hver dag med NSB. Fra Mosjøen går Fylkesveg 78 ut mot Helgelandskysten, og E6 traseen gjennom Helgeland er kraftig utbedret. Byen ligger sentralt plassert på Helgeland, og midt i Norge. Det er ca. 13.300 innbyggere i Vefsn kommune, som har et areal på 1894 km².

Næringslivet i Mosjøen er variert med en positiv utvikling innen mange sektorer som olje/gass- relaterte virksomheter, prosessindustri (Alcoa Mosjøen), privat- og forretningsmessig tjenesteyting, reiseliv og varehandel. Med sin sentrale beliggenhet har Mosjøen utviklet seg til en tiltrekkende handelsby. Byen har et særegent og variert sentrum bestående av kaféliv og lokale attraktive spesialbutikker. Dette gir byen en spesiell sjarm, og et ettertraktet supplement til det sentrumsnære kjøpesenteret Sjøsiden og Helgeland Handelspark.

Byen har et stort tilbud av arrangement, og blir gjerne omtalt som kultur- og arrangementsbyen på Helgeland. De siste årene har opplevelsesturismen i Mosjøen fått stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, Via Ferrata, Helgelandstrappa, bystranda og Zipline er alle populære turistattraksjoner.

En sterk identitet er Mosjøens eldste del, Sjøgata-området. Dette området med trehusarkitektur fra rundt 1800-tallet viser Mosjøens utvikling fra handelssted til by, og er den best bevarte trehusbebyggelsen i Nord-Norge. Andre severdigheter som Helgeland museum, Dolstad kirke, byparken og kunstatelierer er bare noe av det som vil gjøre inntrykk under byvandring i Mosjøen.

Hvert år arrangeres bl. a Internasjonalt skirenn – Bysprinten, Galleria Kunstfestival / Festspillene Helgeland, Tiendebytte – Norges eldste marked, Kippermocupen – en av landets største helgeturneringer i fotball, for å nevne noen av de mange fantastiske arrangementene som finner sted i Mosjøen. Byen er den eldste på Helgeland, og ligger ved utløpet av den historiske lakseelva Vefsna samt Skjerva innerst i Vefsnfjorden.

Mosjøen har det meste, og det er mange ingredienser i byens innhold som gir verdiskapning, bolyst og trivsel.